Trots! Thushari Koppejan in finale voor financieel hulpverlener van het jaar

Op 12 april 2022 streed Thushari Koppejan (Consulent Vroegsignalering GR de Bevelanden) samen met Marjorie Malbons en Annika van der Mee om de onderscheiding 'Financieel hulpverlener van het jaar'. Uit de publieksstemming ontliepen de drie kandidaten elkaar nauwelijks. Annika van der Mee kreeg de meest stemmen van het publiek en werd daarmee de winnaar.

GR de Bevelanden is erg trots op Thushari en feliciteren haar met het behalen van de finale van deze landelijke verkiezing! Door haar inzet en betrokkenheid is deze nominatie meer dan verdiend!

Signaleren van schulden is cruciaal om schulden aan te pakken
In voorbereiding op de finaledag, die plaatsvond op het NVVK voorjaarscongres, sprak Thushari uitgebreid met minister Schouten over Armoedebeleid. Samen met haar medefinalisten vertelde zij over wat Thushari tegenkomt in haar werk als Consulent Vroegsignalering.

“Het werkt om onbevooroordeeld te luisteren naar de inwoners en daarna aan de slag te gaan met de hulpvraag. De inwoners ontzorgen! Mijn taak is om een stabiele situatie creëren. En om daarna de juiste hulp in te zetten die de  inwoners kunnen ondersteunen om  te werken naar zelfredzaamheid. Zo kunnen ze zelf weer de regie pakken” aldus Thushari. “Ik zie dagelijks in mijn werk dat hoe vroeger je erbij bent, je meer kan doen voor een inwoner. Ook kost het uiteindelijk minder voor de gemeente, als er al eerder hulp of ondersteuning ingezet kan worden. Ik zie vaak dat er al allerlei hulpverlening wordt aangeboden op andere leefgebieden, maar dat de financiën dan "overgeslagen" wordt. Naar mijn idee is bad, bed en brood echt dé basisbehoefte van ieder mens. Als dat niet gegarandeerd kan worden, zal de rest nooit tot een succes leiden”.

Gesprek koningin Maxima
Tijdens het NVVK voorjaarscongres in Enschede, waar diverse sprekers de 350 deelnemers toespraken, was ook koningin Maxima aanwezig. Thushari mocht met haar spreken.
“Koningin Maxima was erg geïnteresseerd naar het werk wat ik uitvoer en vroeg wat ik dan zeg aan de voordeur. Ik heb haar uitgelegd dat dit niet een standaard tekst is en dat dit elke keer weer anders is. Dat komt omdat elke inwoner anders reageert op mijn komst. Ik probeer altijd snel te kijken op welke manier ik aansluiting kan vinden. Ze vroeg ook hoe ik dan zorg dat ik de schaamte weg kan nemen. Ik heb voorbeelden gegeven dat ik soms met een beetje humor het ijs probeer te breken en dat ik vooral heel goed luister. Daarna gaat het gesprek vanzelf. Mensen zitten vaak eigenlijk onbewust te wachten om hun verhaal eens te doen. Ze hebben het al te lang voor zich moeten houden. Ik merk dat mij dit goed lukt en dat ik snel een vertrouwensband kan opbouwen. Dit is ook nodig, want ik ben maar kort betrokken. Binnen 4 weken moet ik het juiste vervolg voor de inwoner hebben uitgezet of het zelf samen met de inwoner al hebben opgelost. Ze had veel respect voor het werk en gaf aan dat ze net als ik echt in Vroegsignalering gelooft. Hoe vroeger erbij hoe beter.”

Spreken op congressen
Thushari is na de NVVK-dag al uitgenodigd om op congressen te spreken over Vroegsignalering. “Dat is super” ligt Thushari toe “Je ziet dat Vroegsignalering een hot topic is in gemeenteland. Voor andere Vroegsignaleerders wil ik graag meegeven, luister echt goed naar je inwoner. Ga geen act opvoeren. Ik werk zelf echt vanuit mezelf en blijf dicht bij mezelf. Blijf jezelf ontwikkelen naar de doelgroep die je treft en houd je sociale kaart up to date. Zodat je snel kan schakelen op het moment dat je in gesprek bent met de inwoner.

Tot slot, deze nominatie was te gek! Ik ben toch wel een beetje een nuchtere Zeeuw die dacht ‘ik doe toch gewoon mijn werk’. Achteraf had ik dit allemaal nooit willen missen, wat een super ervaring, nieuwe mensen mogen ontmoeten en ook al ben ik niet de winnaar, ik voel mij wel zo. Ik heb kunnen doen wat ik wilde en dat is het nut van de Vroegsignalering aan het brede publiek laten zien en dat is goed gelukt.”

 

 

 

Fotografie: Snijders Fotografen